RSS

Istoria Cricova Moldova

Fri, May 16, 2008

Istorie

Istoria Cricova Moldova

Cea de-a doua jumatate a secolului XX este considerata, pe drept, una dintre cele mai importante perioade in dezvoltarea vinificatiei Moldovei. Anume la inceputul anilor 50, dupa declinul pertinent rezultat in urma celui de-al Doilea Razboi Mondial, in Moldova incep sa fie construite fabrici de vinificatie primara, incep sa fie insusite mari capacitati de productie, se reconstruiesc pe o baza tehnica moderna multe intreprinderi, sunt implementate multe realizari ale stiintei si se perfectioneaza tehnologia de producere. Acest avant al ramurei de vinificatie a fost precedat, mai cu seama, de deschiderea in 1945 a Filialei din Chisinau a Institutului Magaraci, iar in anul 1950 si a Institutului de Cercetari Stiintifice in domeniul Pomiculturii, Viticulturii si Vinificatiei al Filialei din Moldova a Academiei de Stiinte a U.R.S.S.

La prima etapa, insa, dezvoltarea industriei vinicole intampina dificultati considerabile. Astfel, in pofida cresterii spectaculoase a capacitatilor vinificatiei primare,  organizarea rationala a procesului tehnologic, precum si continuitatea acestuia erau impiedicate de lipsa acuta a unor incaperi special utilate pentru pastrarea, prelucrarea si maturarea vinurilor. O parte esentiala din materialele vinicole se pastra sub cerul liber, ceea ce in mod evident influenta negativ calitatea productiei si genera mari pierderi.

Solutionarea acestei importante probleme devine posibila, in mare masura, datorita initiativei si perseverentei a doua personalitati remarcabile in domeniul vinificatiei: D-lui Petru Ungureanu si a D-lui Nicolae Sobolev, care a condus la inceputul anilor 50 Combinatul de Sampanie din Basarabia. Anume lor le-a venit in gand eminenta idee de a folosi in calitate de depozite de vinuri galeriile de mina din care se extragea piatra de constructie. Pe parcursul catorva luni ambii vinificatori, impreuna cu specialistii-geologi, constructorii si cioplitorii de piatra, au vizitat si au examinat minutios multe mine din Republica. Alegerea lor au fost galeriile subterane din satul Cricova, situat la 16 km de la Chisinau. Dimensiunile acestora au permis pastrarea a milioane de decalitri de vin si, un factor important, fara ca sa fie necesare careva investitii capitale. In urma examinarii acestei propuneri, Guvernul Republicii a permis valorificarea galeriilor de la Cricova „in scopul pastrarii si maturarii vinurilor si a alcoolului pentru coniac”. Mai mult decat atat, Guvernul a decis ca ideea folosirii galeriilor este destul de avantajoasa si ar fi rational sa fie valorificate si alte hrube.

Anul de fondare a Combinatului de Vinuri „Cricova” S.A. este considerat a fi anul 1952. Anume atunci, in conformitate cu ordinul Ministerului Industriei Alimentare al U.R.S.S., Combinatul de Sampanie din Basarabia este obligat: „Sa prevada pentru anul 1952 finantarea lucrarilor prioritare in vederea adaptarii carierelor de piatra de la Cricova pentru utilizarea lor ca depozite de vinuri”  si, in al doilea rind,  „Sa construiasca, in baza exploatarilor miniere de la Cricova, o fabrica de vinuri sampanizate, cu o capacitate de 4 mil. butelii de sampanie pe an, inclusiv 1 milion de butelii – fabricate prin metoda clasica, cu punerea in functiune a unei capacitati de 2,5 mil. de butelii in anul 1954”. In ceea ce priveste punctul 2, anticipand mentionam ca ideea crearii unei fabrici de vinuri spumante pe baza exploatarilor miniere de la Cricova a fost realizata doar in anul 1980.

Aceste dispozitii au avut efect. In luna martie 1952 se rezolva intrebarea privind personalul, care urma sa fie angajat in subsolurile de la Cricova. De remarcat e faptul ca schema de incadrare prevedea pe atunci doar 11(!) persoane.  Sectiile de la Cricova incep sa functioneze deja in aprilie, indata dupa aducerea primelor mostre de material vinicol experimental, fabricat in sovhozurile Combinatului de Sampanie din Basarabia, sub conducerea specialistilor de la Institutul de Cercetari Stiintifice Magaraci.

In scurt timp vinurile produse la Cricova se dovedesc a fi mai calitative, mai fine si mai rezistente la turbiditate decat cele produse in alte sectii ale Combinatului de Sampanie.  Prin urmare, este firesc ca Filiala Institutului Magaraci isi transfera curand aici toate experimentele si cercetarile stiintifice, desfasurand cu promtitudine lucrari promitatoare de perfectionare a calitatii vinului din hibrizi de la producatorii directi si de elaborare a noilor marci de vinuri.

Totusi, in pofida entuziasmului initial, abia la sfarsitul anului 1954 incepe sa se observe o crestere permanenta a investitiilor capitale destinate atit pentru adaptarea hrubelor, cit si pentru procurarea utilajului tehnic necesar.  In anul 1954 isi are inceputurile si renumita colectie de vinuri de la “Cricova”, printre primele exponate enumerindu-se vinurile din splendida colectie vinicola a Generalului Göring.

Anul 1955 este marcat de un eveniment de importanta majora nu doar pentru depozitul de vinuri de la “Cricova”, dar si pentru intreaga vinificatie a Moldovei: este  depus spre maturare primul lot de vinuri de marca (din roada anilor 1953-1954).

O alta etapa semnificativa in istoria Combinatului  “Cricova” a fost marcata de anul 1957, cand in galeriile subterane valorificate au fost depozitate primele tiraje de vin spumant, fabricat in conditii industriale cu aplicarea metodei clasice „Champenoise”.  Prin urmare, istoria spumantului clasic in Moldova incepe anume in anul 1957.

La sfirsitul anilor 60, dispunand de o sursa considerabila de materii prime, Moldova a devenit unul din principalii furnizori de productie vinicola in U.R.S.S. Din 1968, cind in baza depozitului de la “Cricova” se organizeaza sovhozul-fabrica experimentala de vinuri spumante si de marca, inclusa in complexul Asociatiei Agroindustriale “Cricova”, are loc o extindere constanta a suprafetelor plantate cu vita de vie. Din 1971, in scopul folosirii terenurilor cu destinatie furajera, incepe sa se dezvolte si zootehnia.

La 30 iulie 1980, dupa aproape 30 de ani din momentul in care aparuse pentru prima data ideea, are loc punerea in functiune a fabricii de sampanie.  Succesul este asigurat din plin de o experienta bogata si un mare potential acumulat de catre o generatie intreaga de specialisti notorii in domeniul sampanizarii. Acestia au reusit sa organizeze din start intr-un mod ireprosabil procesul de producere la noua fabrica de sampanie – intreprindere vinicola mare si moderna.  Astazi se poate cu incredere afirma ca acest eveniment a insemnat inceputul unei noi ere in dezvoltarea productiei de sampanie in Republica Moldova.

In anul 1985, in rezultatul emiterii Hotaririi C.C. “Cu privire la lupta impotriva betiei si alcoolismului”, productia Combinatului scade la 45% din capacitate industriala; in paralel se fac incercari de a produce bauturi spumante fara alcool. In 1987 Asociatia Agroindustriala “Cricova” a fost desfiintata si in baza ei a fost creat Combinatul de sampanie si vinuri de marca “Cricova”.  Partea „agrara” a fostei Asociatii agroindustriale a fost separata de „industrie”. Unele sovhozuri subordonate obtin autonomie, altele sunt transmise gospodariilor invecinate.  Astfel, “Cricova” ramane privata de propria baza de materii prime. Totusi, cu toate dificultati, echipa Combinatului a reusit sa mentina potentialul creat anterior, precum si sa sporeasca si sa perfectioneze procesul de producere si gestionarea acestuia.

De curand, insa, pentru Combinatul „Cricova”, de latfel ca si pentru intreaga economie nationala, au venit timpuri grele.  Destramarea in anul 1991 a U.R.S.S. a condus la distrugerea relatiilor economice,  in special a celor comerciale, constituite timp de decenii cu intreprinderile altor regiuni ale Uniunii Sovietice. Aceasta se soldeaza cu reducerea esentiala a volumului fabricat si comercializat al productiei.  Dar si atunci, in pofida dezechilibrului intregului complex economic, a deficitului de resurse energetice si de materiale auxiliare, conducerea Combinatului, in comun cu specialistii, cautau continuu metode de depasire a situatiei create.

Eforturile depuse si cheltuielile considerabile nu s-au pierdut in zadar.  Politica adoptata in vederea constructiei si amenajarii  continue a complexului a indreptatit toate asteptarile. In septembrie 1998, pe langa Combinat, in baza salilor de degustare si a magazinelor specializate “Cricova”  din or.Chisinau si din oraselul Cricova, este fondat Centrul de business si turism “Cricova-Vin S.A.”.

In ceea ce priveste potentialul de producere, in ultimii ani se poate constata o tendinta ferma de sporire a volumului de productie fabricata, crescand constant si numarul medaliilor si diplomelor internationale acordate vinurilor de “Cricova”.  In anul 2002 Combinatului de Vinuri “Cricova” S.A., pentru contributia sa la dezvoltarea economiei nationale, ii este decernat Ordinul Republicii si, ulterior, prin decretul prezidential,  Combinatul este declarat “obiect al patrimoniului cultural-national “.

Conducerea si salariatii Combinatului privesc in viitor cu optimism. Este cert ca faima C.V. „Cricova”  S.A. este rodul profesionalismului si, mai cu seama, a dragostei lor pentru vita de vie.  In egala masura merita admiratie eminentii fondatori ai minunatei „Crame” din Moldova, precum si actualii slujitori devotati ai lui Bacchus, pe care ii asteapta inca multe realizari frumoase. Iar aceasta inseamna ca istoria Combinatului  „Cricova” continua …

Sursa: www.cricova.md

, , , , , , , , , , ,

Autorul articolului | Alte articole pe site | Date de contact :

Daniel Catalin - care a mai adaugat 18 articole in Categoria Cricova Romania - Import si Distributie de vinuri superioare de la Cricova Moldova.


Contacteaza autorul articolului


2 Comentarii pentru acest articol

  1. mia Says:

    informatia este mirifica ma ajutat foarte mut.Multumesc!

  2. Mihai Says:

    Un vin f bun, tot respectul pentru cei care au infiintat si sustin productia de vinuri de la Cricova!

Adauga un comentariu

404 Not Found

Not Found

The requested URL /Stat/StatE/Stat.php was not found on this server.


Apache/1.3.37 Server at 91.206.206.1 Port 80